2015-12-16

Csodakifli kókuszos dióval



Az adventi időszak számomra egyik kedvenc foglalatossága az ajándékok készítése és a menün való gondolkodás mellett, a különböző aprósütemények, kekszek készítése. Ezek lehetnek édesek, sósak, sajtosak, túrósak ...
Az édes verzió méltán híres képviselői a hókifli és a csodakifli. Most ez utóbbi kerül terítékre. Méghozzá kétféle, most diós-kókuszos, később szilvalekváros töltelékkel.



Hozzávalók: 
- a tésztához: 250 g liszt, 2 tojás sárgája, 100 g vaj, 2 ek tejföl, 1 csipet só (nem tévedés, cukor a tésztában nincs), 20 g vaj a lapok kenéshez, 1 kanál porcukor a kiflik megszórásához.
- a töltelékhez: 100 g dió, 100 g porcukor, 2 ek kókuszreszelék, 2 tojásfehérje habja

Elkészítés:

A tésztához morzsoljuk össze a lisztet a kis kockára vágott hideg vajjal, keverjük hozzá a sót, a tojások sárgáját, a tejfölt és gyúrjuk jól össze. A tésztát formázzuk henger alakúra, vágjuk 3 része, melyeket egyenként nyújtsunk ki és kenjük meg olvasztott vajjal. 
A vajjal megkent lapokat egyenként tekerjük fel és vágjuk fel kb. 4 cm vastag darabokra. Ez nálam a három rúdból 24 darab kis henger lett. A kis hengereket állítsuk fel függőlegesen, és így, vágott felükkel felfelé nyújtsuk ki, kb. 1,5-2 mm vastag ovális formára.
A töltelékhez verjük kemény habbá a tojásfehérjét a porcukorral. Daráljuk meg a diót, keverjük hozzá a kókuszreszeléket és végül a felvert, cukros tojásfehérjét. 
Rakjuk a tölteléket egyenletesen elosztva a kinyújtott tésztára, tekerjük fel és a kifliket fektessük a hajtással lefelé a sütőpapírral borított tepsire.
Melegítsük elő a sütőt 200°C fokra és süssük a kifliket 18-20 perc alatt készre.
Tálaláskor szórjuk meg a kifliket porcukorral. 
 

A szilvalekváros kifli ugyanígy készül, csak a diós töltelék helyett szilvalekvárral (nem túl vastagon) kenjük meg a kinyújtott ovális lapokat.


Egyéb aprósütemények a blogon:
- kókuszcsók 
- madeleine
- habcsók meggyel
- sajtos rúd 

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Istenien néz ki, imádom amikor sütit hozol. :-) Buék előre is!

wanna írta...

Köszi, köszi...
Néha "megrázom" magam, csak, hogy "tartsuk a szokást", ünnepekre:süti :)
BÚÉK!