2015-12-06

Sütőtökszuflé



Nincs szerencsém idén a sütőtökkel, az eddigi öt vásárlásból egyszer mondhattam el, hogy maradéktalanul meg voltam elégedve. Pedig mindig a nagydobosi fajtát választom, és választottam most is. Nálam a legfőbb kritérium, hogy a tök állaga a sütés végére édes, krémes legyen. Ennek a kritériumnak szerintem csak ez a fajta felel meg, ha egyáltalán. 
A sonka vagy kanadai sütőtök nem ilyen, önálló desszertként nem állja meg a helyét - lágy, szálas, nem édes-, de süteményekhez használható.
Szóval hiába nagydobosi, nyersen csodásan nézett ki, megsütve „rettenetes” volt: nem édes, vizes, szinte folyt. Ha valaki tudja mi ennek az oka szívesen meghallgatnám.
Kidobni sajnáltam és mint már korábban is, amikor a megsült tök minősége nem találtatott megfelelőnek az önálló fogyasztásra, krémleves készült belőle. Természetesen krémleves készülhet tökéletes minőségű, finom sült tökből is, vagyis inkább abból.
Most is valami „hasznosításon” gondolkodtam, és ez a szuflé lett belőle.


Hozzávalók: 1 kg sült tök, 3 ek méz, 1 kanál liszt, 3 tojás, fahéj, vaníliakivonat, reszelt keserű csokoládé, vagy 1 ek rum, ízlés szerint, vaj a formák kenéséhez

Elkészítés: 

A tököt szeleteljük fel és a szokásos módon süssük meg. Pürésítsük a húsát botmixerrel, keverjük hozzá a mézet, a lisztet, a tojások sárgáját, a fűszereket, ízesítőket és végül a tojások felvert habját.
Kenjük ki a szufléformákat vajjal és töltsük meg 3/4-ig a masszával. Rakjuk a formákat egy tepsibe, és a formák magasságának 3/4 részéig öntsünk bele vizet.
Süssük a szuflét 180°C fokon légkeveréses sütőben 20-25 percig. A sütő ajtaját sütés közben ne nyitogassuk. 
Porcukorral megszórva vagy olvasztott csokoládéval, meglocsolva azonnal tálaljuk.


Egyéb szuflésütési technikák a Vaníliaszuflé bejegyzésben olvashatók. Szuflé készülhet édesburgonyából, almából....


2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Csak ámulok az ötleten, csudajót csavartál a dolgon! :-)

wanna írta...

Köszi! Muszáj volt, nem volt semmi íze, én nem tudom ki, hogy van vele, de nekem az utóbbi időben nem nagyon sikerül jó sütőtököt venni, nevezzék bárhogy - nagydobosi, kanadai..., egyformán pocsék mind, nem édes, íztelen, vizes... . Így pedig a méz és a fűszerek feljavítják, egyáltalán fogyaszthatóvá teszik. Ezért készül nálam a sütőtökkrémleves is viszonylag gyakran. Nem tudok belenyugodni, hogy kész!, nincs jó sütőtök, és mindig próbálkozom :)