2016-03-06

A megunhatatlan rakott krumpli



A burgonyás ételek nem éppen kalóriaszegények, de még a diétázóknak sem kell kiiktatniuk az étrendjükből, mert nagyon sokféleképpen elkészíthetőek, hasznos tápanyagforrások és természetesen finomak. 
Elkészítésük egyszerű és a felhasznált ízesítők által igazán változatossá tehetők. Süthetjük sütőben, serpenyőben tojással, sajttal lepénynek, nem beszélve a szinte mindenki által ismert és kedvelt tócsniról
A „hagyományos” rakott krumpli kolbásszal és főtt tojással készül, főleg húsvét után. De készülhet spenóttal, medvehagymával, bacon-el... Egy különleges képviselője a rakott krumplinak a franciák Gratin dauphinois-ja, a csodás tejszínes-sajtos variáció. 
Ez a rakott krumpli most kifliburgonyából készült, sajttal és tejföllel - nagyon egyszerűen.

Hozzávalók: 1 kg kifliburgonya, 450 g tejföl, 250 g sajt, 20 g vaj, só, frissen őrölt bors, friss kakukkfű

Elkészítés:
A burgonyát hámozzuk meg, mossuk meg és gyaluljuk le. Ezután már ne mossuk meg, a burgonyaszeleteken lévő keményítő jó állagjavító. A sajtot reszeljük le. 

A sütőtálat kenjük ki vékonyan vajjal, és rétegezzük bele a burgonyát, a sajtot és a tejfölt. A rétegeket sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a kakukkfűleveleket. A felső réteg sajtos, tejfölös legyen, melyre szórjunk kakukkfüvet, esetleg vékony bacon-szeleteket.
190°C fokos sütőben 1 óra alatt, amíg a teteje szépen megpirul, süssük készre.


Sokszor leírtam, jó étel csak jó alapanyagokból készülhet, ezért a sajt sem „tömörített tejtermék”, hanem igazi sajt legyen, pl. érett Gruyère.
A család férfitagjai vagy vendégei számára, hogy „emberesebb” legyen az étel, süthetünk hozzá baconchips-et, amit tálaláskor szórjunk a krumpli tetejére.

Nincsenek megjegyzések: