2016-04-17

Saláta almával, kivivel



Mi kell egy jó salátához? Friss, kitűnő minőségű zöldség, esetleg gyümölcs és egy egyszerű dresszing. Nem kell túlbonyolítani. A hangsúly a minőségen van. 
A dresszing nálam legtöbbször hidegen sajtolt olajból és borecetből áll. Néha majonéz is kerül a salátára, ha a recept megkívánja, de azt is olívaolajból és tojássárgájából készítem, kevés mustár hozzáadásával.


Hogy miből készülhet saláta? Itt széles a paletta, és természetesen ez is szezonfüggő. Nyáron, finom édes paradicsommal, ízletes paprikával, bármilyen saláta elkészíthető. De ilyenkor, tavasszal, amikor talán csak a méregdrága koktélparadicsomoknak van valamilyen íze, más fortélyokhoz kell folyamodnunk. Nálam ilyenkor mindig gyümölcsök is kerülnek a salátába. Ez lehet, alma, körte, füge, gránátalma...
És abszolút favorit a körte: kitűnő kombináció a saláta-körte-kecskesajt, akár nyers, akár grillezett körtével. 

Ez a mai saláta is gyümölcsökkel készült, éspedig almával és kivivel. Igazán érdemes kipróbálni, csodás ízkombináció.

Hozzávalók: jégsaláta, radicchio, 1 salotta, 1 kisebb kígyóuborka, 1 kis sárgarépa, 1 alma, 3 kivi, 50 ml extraszűz olívaolaj, 30 ml rizsecet vagy fehér borecet, tengeri só, frissen őrölt színes bors, fekete és fehér szezámmag

Elkészítés: 

A salátát tépkedjük tetszőleges darabokra, a hagymát vágjuk nem túl vékony csíkokra, a sárgarépát reszeljük le. 
Az almát és kivit hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra, a kígyóuborkát hámozatlanul szintén vágjuk kockára. Egy kivit vágjunk szeletekre a saláta díszítésére. 
A dresszinghez az olajat és az ecetet egy jól záródó üvegben rázzuk össze. Ez a legegyszerűbb módja szerintem a dresszingkészítésnek. 
Keverjük össze az előkészített zöldségeket és gyümölcsöket, a salátát sózzuk meg, daráljuk rá a borsot, keverjük össze a dresszinggel és szórjuk meg a magvakkal. Díszítsük kiviszeletekkel.



Nincsenek megjegyzések: