2016-05-20

Füstölt sprotni, uborka, kapor, citrom - a tökéletes partifalat




A sprotni egy apró olajos hal - sprattus vagy sprat -, mellyel mi inkább csak konzerv formában találkozunk. Igen ízletes, főleg a füstölt sprotni. 

A füstölt lazac, garnéla mellett kitűnő alapanyag „halas” partifalatokhoz, látványos kis szendvicsek készíthetők vele.
Ami nagyon „megy” a halas szendvicsekhez az a kapor, az uborka, a hagyma, citrom vagy a lime.


És természetesen nem maradhat el a kitűnő „fekete kenyér”. Sokan, sok mindenhez csak és kizárólag fehér kenyeret fogyasztanak. De a füstölt halhoz szerintem a teljes kiőrlésű, rozsos, vagy tönkölyös kenyér az igazi.

Én amúgy mindenhez ezeket a kenyereket részesítem előnyben. Talán csak a bagett a kivétel. 
Ha a mindennapokban nem is fogyasztunk „fekete kenyeret”, ehhez a szendvicshez érdemes ezt kipróbálni.
A szendvicshez a kenyeret vágjuk háromszögre, pirítsuk meg, és rakjuk rá a halat, az uborkát, hagymát. 
Díszítsük citromszeletekkel, friss kapor- vagy petrezselyemlevéllel.
A fennmaradó olajat felhasználhatjuk halas krém készítéséhez, vagy a kenyérrel ki is tunkolhatjuk.



Nincsenek megjegyzések: