2016-05-19

Zabpehely, chiamag, hajdina és társaik - a tökéletes reggelihez



Sokan tesszük fel naponta a kérdést, mi legyen a reggeli... 
Elsőnek egyszerűnek tűnő kérdés, de, ha jobban belegondolunk, nem is az... Mert ugye nem biztos, hogy a gyerekek is azt kívánják, amit a család felnőtt tagjai. És persze fontos tényező a változatosság is. Nem ehetünk minden reggel rántottát vagy palacsintát. 
Vagy mégis? 
A franciák nagyon jó elvannak a croissant-vaj-dzsem, az angolok virsli-tojás-bacon-bab 
alapkombinációval. 
Hogy mi a tipikus magyar reggeli, én nem is tudom. Valaki?

És itt van sokak kedvenc reggelije a joghurt, a müzli. Én is ezt preferálom, de, ha csak ennyi lenne, le sem írnám most ezeket a gondolataimat.
Amit teszek és amit nem:

Soha nem veszek ízesített joghurtot, müzlit, bármilyen szép a csomagolásuk. Mindig csak és kizárólag natúr joghurtot vagy kefirt veszek, és ezt turbózom kedvem szerint.



Ami nálam belekerül: hajdina, chiamag, zabpehely, natúr kukoricapehely, lenmag, más magvak, dió, mogyoró, búza-vagy zabkorpa, méz, télen mazsola vagy más aszalt bogyók – áfonya, cseresznye, meggy, datolya –, ami éppen kéznél van és mindig szezonális gyümölcsök – banán, eper, málna, szilva, barack...

A hajdinát gondolom nem sokan rakják a joghurtba, de a chiamag vagy lenmag mellett tökéletes választás, de a zabpelyhet is inkább megfőzik, pedig ezek nyersen is működnek. A magvakat mindig este nyersen belekeverem a joghurtba vagy kefirbe, reggelre a hűtőben megduzzadnak, megpuhulnak, marad az ízesítés, ami nagyon meggyorsítja a reggeli elkészítését. 

Ami a mennyiségeket illeti: egy kis pohár joghurtba 1 ek mag kerüljön és másnap reggel (miután a magvak megdagadtak), ehhez jön a többi „anyag”.

És természetesen mindenki kedvére választ a rendelkezésre álló magvakból, gyümölcsökből, az ízesítésnek csak a képzelet szab határt. A kukoricapehely is ilyenkor kerül a joghurtba, így csodás ropogós marad, ezért nem érdemes korábban belerakni.Ezek vízben nem oldódó rostforrások, a joghurtban vagy vízben megduzzadnak, és sokáig teltségérzetet biztosítanak, tehát fogyókúrázóknak is ideálisak. Én mindig, na legtöbbször ezt választom. reggelire.

Próbáljátok ki, érdemes, nem lehet megunni, mert mindig más.

Persze, ha nem szalonnás rántotta a kívánalom...



Nincsenek megjegyzések: