2016-06-16

Rakott karfiol baconnel



Rakott ételt nagyon sok mindenből készíthetünk, lehet kísérletezni a hozzávalókkal. Legismertebb reprezentánsa a rakott krumpli, egy igazi hungarikum. Mindenki ismeri, szereti, készíti, tökéletes egytálétel. 
Aztán a hagyományos, krumpli-kolbász variáción túl készülhet csak zöldséggel kolbász nélkül, vagy akár zöldség nélkül, mint a francia gratin dauphinois. 

Ez a rakott karfiol is kísérleti konyhám eredménye, zsemlemorzsa helyett rizzsel készült. Jó lett.

Hozzávalók: 1 kg karfiol, 450 g tejföl, 100 g rizs, 2 tojássárgája, 200 g sajt (holland Gouda), 100 g bacon, 20 g vaj, só, bors

Elkészítés:
A karfiolt szedjük kis rózsákra és sós vízben vagy alaplében főzzük roppanósra. 

A rizst a szokásos módon főzzük meg, a sajtot reszeljük le, a bacont vágjuk apró kockára és süssük elő. A tejfölt keverjük ki a tojássárgájával és a reszelt sajt felével, fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint. 


Egy sütőtálat kenjünk ki a vajjal és rétegezzük a következő sorrendben az ételt: karfiol, rá a főtt rizs, majd a tojásos-sajtos tejföl. Ezt a sorrendet még egyszer ismételjük meg, ezután szórjuk rá a maradék sajtot és a bacont, majd 200°C-fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig, amíg a sajt és a bacon a tetején megpirul.
Tálaljuk kovászos uborkával.

Nincsenek megjegyzések: