2016-07-14

Padlizsánkrém - mert most van szezonja



A padlizsánkrém igazán kiváló előétel, kenhetjük pirítósra vagy friss házi kenyérre. Elkészítéséhez nem kell nagy „főzőtudomány”, bárki megpróbálkozhat vele. Lényeg a megfelelő minőségű zöldségek kiválasztása. Aztán már csak a sütés és a fűszerezés marad, ami rém egyszerű, szerintem alapból csak tengeri só és frissen őrölt bors kell hozzá. Ez persze ízlés szerint variálható a következőkkel: bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, menta, oregano, koriander... 


Ami a zöldségeket illeti, a padlizsán legyen friss, ne legyen túl nagy, mert azokban már a magvak is nagyok és keserűek lehetnek, Én a 6- 8 cm átmérőjű padlizsánokat vásárolom. Paprikát pedig vastag húsút válasszunk. Sütés előtt a paprikákat és a padlizsánokat is pár helyen szurkáljuk meg villával, hogy a sütés közben bennük képződött gőz távozni tudjon.

Hozzávalók: 5-6 közepes nagyságú padlizsán, 2-3 gerezd fokhagyma , 2 közepes fej vöröshagyma, 3-4 paprika, 1-1,5 dl olaj, frissen őrölt bors és tengeri só ízlés szerint

Elkészítés: 

A padlizsánt, a paprikát és a hagymát egészben, héjastul szabad tűzön vagy sütőben grillrácson (200 C fokon kb 35-40 perc) süssük meg. Addig, amíg a héja szinte fekete lesz.
A szabad tűzön kapott füsttől lesz a padlizsánkrém igazán különleges, de ennek hiányában használhatunk a fűszerezésére füstízű sót is. 
Amikor a zöldségek megsültek, és kicsit meghűltek, húzzuk le a paprika és padlizsán héját, szedjük ki a paprika magházát és magját, egy villával nyomkodjuk szét. A hagymát szabadítsuk meg a héjától és vágjuk kis kockára.
Keverjük össze a hozzávalókat. Ha rusztikusan hagynánk, akkor elég a villával való összetörés, ha finomabb, krémesebb állagú krémet szeretnénk, akkor botmixerrel pürésítsük.
Végül nyomjuk a krémbe a fokhagymát, adjuk hozzá az olajat, sózzuk borsozzuk ízlés szerint és keverjük jól össze. 
Rakjuk csatos üvegbe, hűtőszekrényben minőségét 1-2 hétig is megőrzi.
A kész krémet pár csepp citromlével még pikánsabbá tehetjük.  
Ha télire készítenénk, akkor a korábban leírtak szerint járjunk el.


Nincsenek megjegyzések: