2016-07-01

Scsi, avagy a zöld borscs



A scsi – щи – az egyik legismertebb orosz leves, jellegzetessége a savanykás ízhatás. Eredetileg savanyú vagy édes káposztából készítik, de ez nem jelenti azt, hogy a káposzta kötelező hozzávalója lenne az orosz scsinek.
Káposzta helyett a legtöbbször használt savanyúságot adó összetevő a sóska. De készítik semleges ízhatású zöldekből, mint a spenót vagy a csalán és a savanyúságot savanyú káposztalével érik el.

A sóskával készült scsi egy igazi tavaszi-nyári leves, nemcsak csodás friss íze, de üde zöld színe miatt is, az oroszok zöld borscsnak is nevezik.
Akár az ukrán borscsnál, a scsinél is az alap egy jó húsleves – boullion vagy бульон –, amit általában marha- és sertéshúsból készítenek fele-fele arányban. A sertéshús lehet lapocka, a marhahús – lábszár.
Fontos megjegyezni, hogy a borscstól eltérően, ahol megpárolva, a scsibe a zöldségek mindig nyersen kerülnek. Nagyszerű kísérője a scsinek a teljes kiőrlésű "fekete kenyér".
A hozzávalók mennyisége az elkészíteni kívánt adag nagyságától függ. Az alábbi recept kb. 5-6 adag 

 

Ha van kész alaplé, akkor a leveshez kb. 1,5-2 literre van szükség, ha nincs, akkor akár a szoljankához a húslevessel kell kezdeni.
A húst a levesben is hagyhatjuk, akkor gazdagabb, vagy csak az alaplevet használjuk fel és akkor a főtt hús külön, esetleg tormamártással fogyasztható.

Hozzávalók: 2 l alaplé, 3-4 sárgarépa, 0,4 kg sóska, 0,4 kg burgonya, 1 vöröshagyma, 5-6 tojás, kapor, 1 ek olívaolaj, só, bors

Elkészítés:

Ha kész alaplevet használunk, forraljuk fel, rakjuk bele a megtisztított kis kockára vágott sárgarépát és burgonyát, főzzük meg. Adjuk hozzá az olajon üvegesre sütött apróra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint.
Közben tisztítsuk meg a sóskát: távolítsuk el a szárát és a középső vastag erét is. Majd egy tálban jól mossuk át, nyomkodjuk ki. Esetleg egy késsel össze is vághatjuk.

Ha a sárgarépa és a burgonya megfőtt, adjuk a leveshez a sóskát, hagyjuk felforrni és egyenként üssük bele a tojásokat. 
Ha a tojások megfőttek, a leves kész. Ez max. 8-10 perc. 
A levest tálaláskor szórjuk meg friss kaporral, és minden tányérba rakjunk egy tojást. Kínáljunk hozzá tejfölt. 

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Finom, pikáns!

wanna írta...

Igen! Nálunk nagy kedvenc, hússal vagy anélkül, a hagyományos sóskaleves szóba sem jön...