2016-10-27

Pelmenyi – vagy ravioli, vagy barátfüle, vagy ...



A pelmenyi – пельмени – hússal töltött, főtt tésztaspecialitás, az orosz konyha „zászlóshajója”, a scsi, a szoljanka, a borscs, a vinaigrette és sok más kitűnő étel mellett. 
Hasonló, hússal töltött tészták a világ sok országában ismertek és készülnek, mint például az olasz ravioli vagy a magyar húsos derelye/barátfüle.
A pelmenyi tésztája a legegyszerűbb tészta, csak lisztet és tojást tartalmaz. 
A töltelék: darált hús – általában marha- és sertéshús fele-fele arányban (az eredeti orosz receptben 45% marha-, 35% birka-, és 20% sertéshús) –, hagyma, só, bors. 
A pelmenyit, miután elkészült, pár napra le kell fagyasztani, mert a fagyasztás adja meg egyedi ízét. Ez a fagyasztás/hőkezelés különbözteti meg a szibériai pelmenyit a többi hússal töltött tésztától.

Ez nagy valószínűséggel azzal van kapcsolatban, hogy Szibériában a pelmenyit általában télen és mindig nagy mennyiségben készítették és elkészülte után pedig azonnal kitették a fagyra,  így aztán egész télen fogyasztható volt. 
De ugyanígy jártak el a csodás bogyós gyümölcsökkel is –a fagyok beálltával csak kirakták az ablakpárkányra textilzacskókba rakva és felhasználáskor mindig annyit vettek ki belőle amennyire éppen szükség volt.
A szibériai pelmenyinek van egy kézzel készített klasszikus formája, melynek mikéntje ezen a blogon tökéletesen elsajátítható, de ezenkívül sok módon megformázhatjuk, akár egy villával lenyomkodva a tésztát. De kapható pelmennyi formázásához való eszköz is. 

 
 

A tészta és töltelék is készülhet többféleképpen, ahány ház, annyi szokás, de nálam az alábbi  recept a nyerő. Egyszerű és nagyszerű.

Hozzávalók:
- a tésztához: 0,5 kg liszt, 1 tojás, 1 tk só, 200 ml jéghideg víz (1 ek olaj rugalmasabbá teszi a tésztát)
- a töltelékhez: 250 g sertéshús, 250 g marhahús, 1 közepes vöröshagyma, só, bors

Elkészítés: 

A hozzávalókból gyúrjuk meg a tésztát: a gyúródeszkán az átszitált lisztből formázzunk halmot a közepében kis mélyedéssel, melybe tegyük bele tojást, a vizet és a sót. Levestészta keménységű tésztát kapunk. 
A kész tésztát takarjuk le egy konyharuhával és pihentessük 30-40 percet. 
Közben készítsük el a tölteléket. A húsokat és a hagymát vágjuk nagyon apróra, vagy daráljuk le. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint.
Ezután a tésztát gyúródeszkán nyújtsuk ki, és készítsük el a pelmenyi alapját képező tésztaformát.
Ez történhet az erre a célra készült szaggatóval, vagy egy kis pohárral, vagy kis méretű pogácsaszaggatóval is.

Készítsünk a húsból kis golyókat, helyezzük a tésztakorongokra, vagy a formán lévő lapra és formázzuk meg a pelmenyit a magunk választotta módon.
Liszttel megszórt tálcára rakva tegyük a kész pelmenyit a fagyasztóba 48 órára. Ezután a pelmenyit főzhetjük, vagy zacskóba átrakva, hosszabb időn keresztül a fagyasztóban tárolhatjuk.
A főzés történhet forró, sós vízben is, melyhez adjunk 1-2 babérlevelet és pár szem szegfűborsot, de az igazi az, ha húslében/alaplében főzzük meg. 
A pelmenyi akkor van kész, ha feljön a főzőlé tetejére, ez az újraforrástól számított 3-4 perc.
 

A megfőtt és leszűrt pelmenyit tálaljuk vajjal, ecettel és borssal.


2 megjegyzés:

grolmuszné írta...

Szia.
hol lehet ilyen eszközt kapni amivel ilyen raviolit lehet késziteni.persze ha publikus, nem szeretnék tolakodó lenne, köszi gizi

anna írta...

Szia Gizi! Ezt a ravioli/pelmenyi- formázót Kárpátalján lehetett venni, anno ... nem tudom most kapható-e.