2017-11-25

Túrótorta - csak egyszerűen...



A túró nálunk megszokott, lényegében egy alapélelmiszer, külföldön élő barátaink, rokonaink, vagy itthonról viszik, vagy nélkülözik, vagy Cottage Cheese-ből készítik
Pedig a túróval készült sütemények és ételek a magyar konyha nélkülözhetetlen részei, igazi kedvencek. Itt a blogon is található jó néhány recept: a túrókocka, a túrógombóc, a csodálatos túrótorta, nem beszélve a túrós bélesről, vagy a túrós pogácsákról....
Ez a túrótorta az egyszerűsége miatt nagyszerű. Könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető, egyedüli nehézséget a túró "krémesítése" okoz, ami megoldható botmixerrel is, de nekem a szűrőn "áttörés" vált be.

Hozzávalók: 
- a tésztához: 200 g liszt, 100 g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 csipet só, vaj a forma kikenéséhez
- a túrókrémhez: 500 g félzsíros túró, 125 g vaj, 100 g cukor, 4 tojás, 1 csapot ek étkezési keményítő, 1 citrom leve és lereszelt héja, 1 kk vaníliakivonat


Elkészítés: 
Először készítsük el a tésztát: keverjük az átszitált liszthez a cukrot, a sót, morzsoljuk össze a kis kockára vágott vajjal, és adjuk hozzá a tojást. Gyorsan dolgozzuk össze cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe. 
Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk.
A hűtőből kivéve a tésztát nyújtsuk ki, helyezzük kerek kivajazott, lepényformába úgy, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütőtál oldalán. Így, ha elkészül, mint egy torta, szeletelhető. 
Készítsük el a túrókrémet: a túrót törjük át szűrőn, mert csak a krémes állagú túró adja az elvárt eredményt. 
Kézi mixerrel keverjük a cukorhoz a lágy vajat és egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük habosra, reszeljük bele a citrom héját és a levét, majd adjuk hozzá a keményítőt és több részletben a túrót. Lágy, krémes masszát kell kapjunk. 
A tésztát a tortaformának megfelelő méretre nyújtsuk ki, majd kivajazott, kilisztezett formába nyomkodjuk bele és villával szurkáljuk meg. A tésztának a forma oldalát is be kell vonnia.
A tésztára öntsük rá a túrós masszát, majd 180 C-fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük meg.
Ha lehetséges, tálaljuk langyosan, talán így a legfinomabb...



Nincsenek megjegyzések: