2017-10-27

Vaníliás almatorta



Az almás pite/torta/sütemény recepteknek se szeri, se száma, mindenkinek van egy tuti receptje. És természetesen ott van még mindannyiunk fejében, agyában a nagyi feledhetetlen almás pitéje. Nem tudom, ki hogy van vele, sütök finomakat, de azt valahogy reprodukálni nem tudom.
Valószínűleg valami rejtélyes oka lehet...Kísérleti konyha lévén, mindent kipróbálok, mindig újítok, itt a blogon is található jó néhány almás sütemény recept, mind finom és mind más...


Ez a mai almatorta viszont minden tekintetben "viszi a pálmát". Egyszerű, gyors az elkészítése és mondhatom elronthatatlan. Fizikusként nem tudok/tudtam/nem akartam eddig elszakadni a SI mértékegységektől. Amerikai "hülyeségnek" tartottam a csészés/bögrés mérést, de "haladok a korral"... Meg akinek nincs mérlege... Szóval ez olyan egyszerű recept, hogy pár gramm ide vagy oda nem számít, tehát következik az első csészés/bögrés/cup recept a blogon.

Hozzávalók: 1 csésze liszt, 1 csésze cukor, 3 tojás, 1 csipet só, 1/2 sütőpor, 3-4 alma, 2 tk vaníliakivonat, vaj és liszt a sütőforma kenéséhez


Elkészítés: 

Mossuk meg az almákat, vágjuk ki a magházát és héjastól vágjuk vékony szeletekre.
A cukrot és a tojásokat kézi mixer segítségével keverjük habosra. Adjuk hozzá a vaníliát és a sót és több részletben a lisztet és a mixer segítségével dolgozzuk össze egynemű masszává. 
A sütőformát vajazzuk ki, szórjuk meg a liszttel, és töltsük bele a masszát.
Rakjuk körkörösen a tésztára a felszeletelt almát. 
Süssük a pitét 190 C-fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára.
Hagyjuk a sütőformában kihűlni, de szerintem langyosan egy gombóc vanília fagylalttal a legfinomabb.
Konyhatúra lévén, most még annyi változtatás történt, hogy egy almát kiváltottam egy Vilmos körtével ... Nem rontotta el, sőt!


Megjegyzés: ha az alma édes, akkor a cukor mennyisége csökkenthető 150 g-ra.


Nincsenek megjegyzések: