2013-06-01

Pácolt csirkemellcsíkok wokban kuszkusszal



Nagy kedvenceim a wokban készült ételek, hihetetlen egyszerű és gyors elkészítésük miatt. Az alap minden esetben valamilyen hús, vagy garnéla, és olyan zöldség, ami éppen rendelkezésre áll. Ez lehet szárzeller, sárgarépa, paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán... . A végeredmény, vagyis az étel karaktere, a felhasznált zöldségektől és a fűszerezéstől függ. A wokban készült ételek fűszerezésére általában világos, vagy sötét szójaszószt, halszószt, osztrigaszószt – ezek kiváltják a sót –, chiliszószt, szezámolajat, borsot és friss zöld fűszereket használok.


Ez a sor, természetesen, bővíthető gyömbérrel, tabascoval, worcestershire szósszal, mézzel, nádcukorral lime- vagy citromlével, esetleg rizsborral, sherryvel. Ha pedig curryjellegű ételt készítek, akkor nem maradhat el a kókusztej.
A wokban készült ételekhez, mivel a sütés nagyon gyorsan, forró wokban történik, mindent előre el kell készíteni: a húst és a zöldségeket vékony csíkokra vagy kockákra vágni. A húsokat általában ajánlatos előre bepácolni. A gyors sütésnek köszönhetően az étel megőrzi az alapanyagok íz-, vitamin- és tápanyagtartalmát.
A köret általában rizs, de nem elképzelhetetlen számomra a hajdina vagy a quinoa sem.  Ma pedig mindezek helyett, kísérleti konyha lévén, kuszkusszal tálaltam. Jó volt!


Hozzávalók: 0,5 kg csirkemellfilé, 1 hagyma, 2 ek olívaolaj, 2 paprika, 1 ek édes chiliszósz, 2 ek paradicsompüré, 5-6 koktélparadicsom, friss bazsalikomlevél

A páchoz: 2 gerezd felaprított fokhagyma, 1 ek világos szójaszósz, 1 ek extraszűz olívaolaj, 1 tk szezámolaj, 1 tojásfehérje, 1 ek kukoricaliszt, egy fél citrom vagy lime leve, frissen őrölt zöld bors
 

Elkészítés: 
A páchoz keverjük össze a hozzávalókat. Forgassuk bele a vékony csíkokra felszeletelt húst, és tegyük a hűtőbe 30-40 percre. 
Közben készítsük elő a zöldségeket: a hagymát vágjuk félkarikára, a paprikát kockára, a paradicsomot félbe. 
A sütéshez forrósítsuk fel a wokot, öntsük bele az olajat, és süssük a csirkemellcsíkokat 3-4 percig. Adjuk a húshoz a hagymát, a paprikát, a paradicsompürét, a chiliszószt, és süssük együtt még néhány percig, ha kész, keverjük a húshoz a félbevágott paradicsomot és az apróra vágott bazsalikomlevelet. Ha szükséges fűszerezzük még sóval és frissen őrölt borssal, ízlés szerint. 
A kuszkuszt főzzük a csomagoláson található utasítás szerint: 180 ml vizet forraljunk fel, tegyünk bele sót és 1 tk olajat. Vegyük le a fazekat a tűzről és keverjünk a vízbe 120 g kuszkuszt. Fedjük le és 5 perc múlva a kuszkusz kész. 


6 megjegyzés:

Rebarbara írta...

Jajjjj,ezt nagyon szeretném!! :)
A kuszkuszt és a wokban készült ételeket is szeretjük :))

mellissina2 írta...

Nagyon guszta,és imádom!!!!

Édeskonyha írta...

Csodaszép ez az étel, és biztosan nagyon finom. Köszönet a falat nyárért. Nagy szükségem lenne rá élőben is, de így is jót tett a közérzetemnek :)

tücsi írta...

Az én közérzetemnek is nagyon jót tett, szép is finom is a látvány!:))

teller-cake írta...

Fantasztikusan néz ki! :-P Kuszkusz helyett bulgur is menne hozzá, ugye?

wanna írta...

Köszi mindenkinek...
Szerintem, ahogy írtam is, jó hozzá a hajdina, a quinoa, tökéletes a bulgur, de akár a köles is.